onsdag 28. mai 2008

Reklame


En reklame er informasjon som blir fremstilt på en slik måte at den prøver å fange interesse hos leseren, seeren eller lytteren. En kan reklamere for både produkter, reisemål, konserter og lignende. For å kunne kalles en vellykket reklame bør AIDA være oppfylt. Dette er en slags «mal» og A-en står for «attention». Reklamen bør altså først og fremst fange oppmerksomhet. I-en står for «interest». Å fange mottakerens oppmerksomhet er viktig for at den ikke skal glemmes eller at mottakeren skal miste lysten til å se, lytte eller lese videre. D-en står for «desire». Målet nå er å ha fristet mottakeren til å gå i anskaffelse av produktet. Den siste bokstaven, A, står for «action». Reklamen er først vellykket når mottakeren skaffer seg produktet det reklameres for.

Jeg har valgt å ta for meg en «Gant»-reklame som har vært å finne utenpå diverse ukeblader den siste tiden.

Førsteinntrykket jeg får av dette bildet er at butikken er eksklusiv og at klærne blir brukt av pene og vellykkede mennesker. Det er lite eller ingen tekst på reklamen, men bildet vekker interesse rett og slett fordi modellene er pene å se på.
Reklamen reklamerer uten tvil for et stilrent klesmerke, og ettersom modellene som har blitt brukt er i en alder på rundt 20-30 år er sannsynligvis målgruppen fra 20 år og oppover.

Fargene på bildet er litt duse og det virker som om de har prøvd å få et gammeldags preg på bildet. Dette er kanskje fordi klærne representerer en klassisk, pen og gammel stil som alltid er moderne. Også logoen viser at merket er enkelt og stilrent, med store, tydelige bokstaver.

Jeg tror denne reklamen fungerer bra og fanger de flestes oppmerksomhet, fordi disse menneskene som er blitt fotografert i reklamen ser vellykkede ut og de blir et slags «idol» for mottakeren, som gjerne vil se like bra ut.

2 kommentarer:

LK sa...

Hvordan synes du denne reklamen imøtekommer AIDAS-prinsippet?

Ragnhild sa...

Den imøtekommer ikke AIDA-prinsippet på aller beste måte. Den bruker farger og uttrykk som ikke tiltrekker seg noe særlig bra oppmerksomhet. Men når og hvis oppmerksomheten først blir fanget er den interresant, og jeg får absolutt lyst på klærne. Om jeg virkelig går i anskaffelse av dem skal mer til, men slik er det vel med det meste.. :)